HTML

Szerintünk így kellene

Hogyan kellene megjelennie az értelmi fogyatékos emberek érdekeinek a törvényekben? Szerintünk így. És szerinted? Szólj hozzá! Gyűjtsük össze együtt, hogyan is kellene!

Megfontolják - válasz Ptk.-ügyben

2012.05.29. 11:50 ÉFOÉSZ

Választ kaptunk a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumtól az új Ptk. tervezetével kapcsolatos észrevételeinkre, amiket még márciusban a társadalmi egyeztetés időszakában juttattunk el. 

level.jpgMost ez a levél érkezett. A Minisztérium megerősíti, hogy a javaslataink nem ismeretlenek számukra - nem csoda, hiszen számos más civil szervezettel közösen jó ideje ezt képviseljük. A levél szerint köszönettel veszik azokat a javaslatokat, amelyek "elősegítik azt, hogy az élet minden területén az érintettek számára hasznos, a méltányosság és a társadalmi igazságosság követelményének is megfelelő jogszabályok születhessenek". Hangsúlyozzák, az ilyeneket megfontolják.

Nagyon bízunk tehát benne, hogy a tervezet legújabb verziójában már nem szerepel majd a kizáró gondnokság jogintézménye (sem ezen a néven, sem másmilyenen).

A fenti kritériumnak, azaz a méltányosság és társadalmi igazságosság alapelvének ugyanis a Ptk. csak a kizáró gondnokság teljes eltörlésével felelhetne meg. Elsősorban azért, mert most...

...az az elavult orvosi szemléletet képviseli,

...alkotmányos alapelvekbe és nemzetközi jogszabályokba ütközik,

...definíció szerint nem teljesítheti a szükségesség-arányosság elvét (ahogyan az eddigi joggyakorlat sem volt képes ezt teljesíteni),

...a gondnok és a gyámhivatal kizárólagos jogkörére, így az érintett teljes elnyomására épít,

...a nagylétszámú intézmények most induló átalakítása sem működhet mellette.

Ahol kizáró gondnokság van, ott nem valósul meg az önrendelkezés és az emberi méltóság tisztelete. Aki kizáró gondnokság alatt áll, az nem lehet a közösség által megbecsült, egyenrangú állampolgár. Ezért is bízunk benne, hogy a minisztérium válaszához híven, megfontolja, és be is építi a javaslatunkat. 

Szólj hozzá!

Címkék: észrevételek cselekvőképesség ptk. kizáró gondnokság

A bejegyzés trackback címe:

https://szerintunkigy.blog.hu/api/trackback/id/tr134552458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása