HTML

Szerintünk így kellene

Hogyan kellene megjelennie az értelmi fogyatékos emberek érdekeinek a törvényekben? Szerintünk így. És szerinted? Szólj hozzá! Gyűjtsük össze együtt, hogyan is kellene!

AZ ENSZ FOGYATÉKOSÜGYI BIZOTTSÁGÁNAK SEM TETSZIK AZ ÚJ PTK GONDNOKSÁGI RÉSZE

2012.10.08. 11:54 ÉFOÉSZ

A Testület záró értékelésében a következőkre hívta fel a Kormány figyelmét:

 

Equal recognition before the law (art. 12)

  1. The Committee takes note of the fact that the State party is undertaking efforts to harmonize its national legislation with the provisions of article 12 of the Convention. It welcomes the plans to provide for supported decision-making in the drafting of the new Civil Code. The Committee however remains concerned about the possibility of maintaining a modified regime of substitute decision-making in the drafting of the new Civil Code. The Committee is also concerned that the process of drafting of the new Civil Code has not been used to provide for a detailed and viable framework for supported decision-making in the exercise of legal capacity in accordance with the provisions of article 12 of the Convention.
  2. The Committee recommends that the State party use effectively the current review process of its Civil Code and related laws to take immediate steps to derogate guardianship in order to move from substitute decision-making to supported decision-making, which respects the person’s autonomy, will and preferences and is in full conformity with article 12 of the Convention, including with respect to the individual's right, on their own, to give and withdraw informed consent for medical treatment, to access justice, to vote, to marry, to work, and to choose their place of residence. The Committee further recommends the State party to provide training, in consultation and cooperation with persons with disabilities and their representative organizations, at the national, regional and local levels for all actors, including civil servants, judges, and social workers on the recognition of the legal capacity of persons with disabilities and on mechanisms of supported decision-making.

 

Törvény előtti egyenlőség (12. cikk)

 

 

  1. A Bizottság értékeli, hogy a részes állam erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy összhangba hozza a magyar jogszabályokat az Egyezmény 12. cikkével. A Bizottság üdvözli a részes állam terveit a támogatott döntéshozatal bevezetésére az új Polgári Törvénykönyvben. A Bizottságot ugyanakkor aggodalommal tölti el annak a lehetősége, hogy az új Kódexben fennmarad a helyettes döntéshozatal rendszere.

A Bizottságot továbbá aggodalommal tölti el, hogy a Polgári Törvénykönyv előkészítésének folyamata során nem gondoskodtak arról, hogy a támogatott döntéshozatal kidolgozott és megvalósítható rendszerét dolgozzák ki, a cselekvőképesség gyakorlásának biztosítása érdekében a Konvenció 12. cikkével összhangban.

 

2.   A Bizottság javasolja, hogy a részes állam hatékonyan használja fel a Polgári Törvénykönyv és a kapcsolódó jogszabályok felülvizsgálatának folyamatát arra, hogy azonnali lépéseket tegyen annak érdekében, hogy visszaszorítsa a gondnoksági rendszert és elmozduljon a helyettes döntéshozataltól a támogatott döntéshozatal felé, mely tiszteletben tartja az egyén autonómiáját, akaratát és választásait és amely teljes mértékben összhangban áll az Egyezmény 12. cikkével, beleértve az egyén önálló jogának biztosítását a tájékozott beleegyezés megadásához vagy visszavonásához egészségügyi ellátás esetén, az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférést, a szavazáshoz való jogot, a házasságkötéshez, a munkához és a lakóhely szabad megválasztásához való jogot. A Bizottság javasolja továbbá a fogyatékossággal élő emberekkel és az őket képviselő szervezetekkel történő konzultáció és együttműködés mellett, a cselekvőképesség elismeréséről és a támogatott döntéshozatal működéséről képzések tartását, valamennyi szereplő részére, beleértve a köztisztviselőket, bírákat és szociális munkásokat, nemzeti, regionális és helyi szinten egyaránt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szerintunkigy.blog.hu/api/trackback/id/tr354826450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása