HTML

Szerintünk így kellene

Hogyan kellene megjelennie az értelmi fogyatékos emberek érdekeinek a törvényekben? Szerintünk így. És szerinted? Szólj hozzá! Gyűjtsük össze együtt, hogyan is kellene!

"A gondnokság az, ha elveszik a pénzem, hogy ne raboljanak ki"

2012.03.28. 12:25 ÉFOÉSZ

Az új Polgári Törvénykönyv gondnoksági szabályozásáról egyeztetett tegnap a tervezet előkészítésért felelős Dr. Székely László miniszteri biztos és Dr. Kőrös András bíró az érintett szervezeteket tömörítő Civil Caucus-szal az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalában. A civilek elmondták, teljesen eltörölnék a cselekvőképességet kizáró gondnokságot.

A társadalmi egyeztetés alatt álló új Polgári Törvénykönyv ugyan változtat a terminológián: cselekvőképességet kizáró gondnokság helyett „teljesen korlátozó” névre kereszteli ugyanazt, ez azonban a civilek szerint a jogintézmény tarthatatlanságán mit sem változtat.

Hogy miért nem elfogadható a kizáró gondnokság fenntartása, azt a Civil Caucus részletes véleményében olvashatja.

A civilek közös sajtóközleménye innen tölthető le.

Itt jogi érvelés helyett azonban első körben azt tesszük, amit mindenkinek tenni kéne egy fogyatékos embereket érintő kérdés kapcsán: megkérdezzük őket magukat. Az érintettek véleménye következik.

A gondnokság az egy olyan dolog, amelyben azzal a személlyel, akiről szó van, úgy bánnak, mint egy tárggyal. Ezalatt azt értem, hogy nem veszik figyelembe azt, amit ő szeretne. Például egy születésnap: a gondnokolt személy olyasvalamit kap a gondnokától, aminek nem is örül egyáltalán. Dehát röviden fogalmazva az elv, hogy te hülye vagy, te nem értesz semmihez, tehát a gondnokolt személy teljesen negatívan jön ki ebből a szituációból.
(B.L.)

A gondnokság azt jelenti, hogyha az alatt van, akkor nem hozhat önálló döntést, és nem is cselekedhet önállóan. A támogatott döntéshozatal meg azt jelenti, hogy támogatják az önálló döntésében, és meg is teheti azt, amit szeretne. Önállóan teszi, és segítséget is kaphat, ha szeretne, lelki fröccsöt is.
(M.K.)

A gondnokság nagyon rossz dolog, mert a gondnokom dönt mindenben: pénzügyekben, és amit szeretnék vásárolni, csak ő veheti meg, egy szerződést, amit csak ő írhat alá, én nem szavazhatok, nem dönthetek önállóan.

A támogatott döntéshozatalban viszont a döntésedet meghozhatod, kérhetsz segítséget. És önállóan is dönthetsz, mindenhez kaphatsz információt és segítséget, ha kérsz. Nagyon fontos, hogy jó döntést hozzál. Szerintem sokkal jobb a támogatott döntéshozatal, mint a gondnokság, mert a gondnok dönt mindenben.
(G. L.)

A gondnokság az, amikor egy fogyatékos ember helyett dönt mindenben a gondnok, hogy nem tehet semmit a gondnok nélkül.
A támogató az, aki segít a döntésünkben, de nem helyettünk dönt, hanem elmondja a véleményét, vagyis tanácsot ad, hogy szerinte nekem mi jó, de mégis én hozom meg a végén a döntést.
A döntéshozatal az, amikor én saját magam döntök a saját életemben segítség nélkül, saját lakás, házasság, szavazás, és bármikor dönthetek egyedül.
(G. R.)

A gondnokság az, ha elveszik tőlem a pénzt, hogy ne raboljanak ki.A támogatott döntéshozatal az jó, akkor nem dönthet más, hogy a pénzt, a money-t ki kezeli.

(B. L.)
 

 

Szólj hozzá!

Címkék: észrevételek törvény civilek döntéshozatal cselekvőképesség ptk.

A bejegyzés trackback címe:

https://szerintunkigy.blog.hu/api/trackback/id/tr774345589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása