HTML

Szerintünk így kellene

Hogyan kellene megjelennie az értelmi fogyatékos emberek érdekeinek a törvényekben? Szerintünk így. És szerinted? Szólj hozzá! Gyűjtsük össze együtt, hogyan is kellene!

Elvárt béremelés: mission impossible

2012.01.16. 14:12 ÉFOÉSZ

Iszonyatos gondokat okoz a legtöbb civil szervezetnek a december 22-én megszületett, elvárt béremelésről szóló kormányrendelet betartása. A nonprofitok képtelenek kigazdálkodni a béremelések összegét, amely éves szinten szervezeti nagyságtól függően akár 1 és 7 millió forint közötti összeg is lehet.

A szervezetek többsége a gazdasági nehézségek miatt – a munkahelyek megőrzése érdekében – eleve elbocsátásokra és bércsökkentésekre kényszerült azért, hogy a könnyűnek nem ígérkező 2012-s évben is fenn tudjanak maradni. Az év utolsó napjaiban elfogadott és január 1-től hatályos jogszabály (amelyre így esélyük sem volt felkészülni) hatalmas káoszt okozott a 2012. évi gazdálkodás tervezésében.

A megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztató szervezetek még nehezebb helyzetben vannak. Számukra nem csak az elvárt béremeléssel kapcsolatos gondok okoznak nehézséget a tervezésben (van olyan szervezet, ahol HAVONTA 2,5 millió forint a hiányzó összeg nagysága), hanem a folyamatosan zajló felülvizsgálatok is. Amennyiben munkavállalóikat átminősítik, és a szervezet nem kapja meg utánuk a bértámogatást, nem tudják tovább foglalkoztatni őket, így viszont a már lekötött megrendeléseket is nehezen vagy egyáltalán nem tudják majd teljesíteni. Példaként: egy értelmi fogyatékos START kártyás munkavállalót – hiába a teljes járulékkedvezmény – nem tudnak alkalmazni azok a munkaadók, akik eddig is csak nagy nehézségek árán tudták fenntartani üzemeiket.

Szerintünk alapvető fontosságú lenne azoknak a civil szervezeteknek a megsegítése, akik az egyébként is romló szociális helyzetben élő embereknek nyújtanak szolgáltatást, például támogató szolgálatot, nappali vagy bentlakásos intézményt üzemeltetnek – ahogyan egyébként erre a kormányrendelet a hasonló feladatot ellátó egyházak esetében gondol is, megadja nekik a mentességet.

Szerintünk ugyanígy mentességgel kellene segíteni a civil szférán.

Szerintünk a megváltozott munkaképességűek juttatásaira vonatkozó törvényt újra kellene tárgyalni az érintett szervezetek javaslatainak figyelembevételével.

24 komment

Címkék: munka segítség pénz civilek kormányrendelet

A bejegyzés trackback címe:

https://szerintunkigy.blog.hu/api/trackback/id/tr633555349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JimGilmoure 2012.01.17. 17:08:58

A köztisztviselők és közalkalmazottak már évek óta egy fitying emelést sem kaptak!

Megszűnt - a ruhapénz, (ahol volt)
- a 13. havi,
- a jutalék (ahol volt)
- jutalom nuku (legfeljebb a minisztériumokban...)
A cafeteriába összevonták az étkezési utalványt.

Örüljünk, hogy dolgozhatunk.

Köszönjük.

JimGilmoure 2012.01.17. 17:13:11

Ja, és nincs üdülési csekk sem. Se Szép kártya, sem más. A Cafeteriát megizélheted, ha csak 5000 Ft étkezésit lehet igényelni, a többi meg bele a nyugdíjpénztárba (és sose látod többé) vagy a magánegészségpénztárba...

Magyarországon nem kártyákat kellene osztogatni, hanem valós, vásárlóképes jövedelmet kifizetni magyar forintban!

Elar 2012.01.17. 17:29:00

@JimGilmoure:
Nekem "piacon" dolgozónak:
Soha nem volt
-13. havi
-ruhapénz
-jutalom
-cafetéria

Üdv a való világban... :)

poseidon 2012.01.17. 18:02:48

@JimGilmoure: Én köztisztviselő vagyok a világ végén. Szerintem ha jól gazdálkodik az önkormányzat, akkor tud adni a dolgozóknak jutalmat. Nálunk például a dolgozók 40 valahány százaléka kapott (többnyire egyhavi) jutalmat Karácsony előtt.

Mint a viccben: kis dolog, de jól esett! :-)

Pipas 2012.01.17. 18:59:41

"(szervezeti nagyságtól függően akár 1 és 7 millió forint közötti)"

Hányan dolgoznak annál a "szervezet"-nél, ahol ennyi a béremelés összege? Ne etessél, itt személyenként és havonta néhány ezer forintról van szó, ugye? Mi az, hogy "iszonyatos gondok" b+? Nekem 400 forintot emeltek havonta bruttóba, az azért csak nem fogja agyonvágni a "civil szervezetet" nem?

Egyébként itt a táblázat[1], nem tudom, hogy ezeknél a "civil szervezeteknél" mennyit fizetnek, de ha az alsó határon vannak (és ezért magas az elvárt emelés összege) akkor szertintem inkább húzzák le a rolót mint tovább nyúzzák a dolgozóikat!

Megint egy blog ami fanyalog, hogy "húj, de nagyon rossz nekünk" pár ezer forintért, közben meg lerabolják az alkalmazottakat balkáni fizetésekkel.

[1] www.munkaugyiforum.hu/munkaugyi-segedanyagok/berkompenzacio-2012-kormanyrendelet

Pipas 2012.01.17. 19:00:52

@Pipas: Akarom mondani 4000 forintot, csak elgyurcsányoztam. :)

2012.01.17. 19:38:40

@JimGilmoure: QQ. Privát szektorban sose volt.

lpt1 2012.01.17. 20:20:08

@Pipas: Súgok: a blogbejegyzés a megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztató szervezetek támogatásának változásáról szól, nem a bérkompenzációról, amit ha igénybe vehet a cég, csak max. 5%-al fog neki többe kerülni idén egy ember, mint került tavaly, azonos nettó bér mellett, azaz az illető keresetének vásárlóereje így is csökkenni fog.

Erről a támogatásról van szó:

http://jogszabalykereso.mhk.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=94774.582963&kif=megv%C3%A1ltozott+munkak%C3%A9pess%C3%A9g%C5%B1+munkav%C3%A1llal%C3%B3*#xcel

eax_ 2012.01.17. 20:50:15

@JimGilmoure: "Ja, és nincs üdülési csekk sem."

Szornyu, bazmeg, szornyu!

JimGilmoure 2012.01.17. 20:56:08

10 évet húztam le magánszektorban. Tudom milyen, de évente kaptam jutalmat és béremelést is. Meg borravalót az elégedett ügyfelektől.
És visszapofázhattam annak, akinek nem tetszett a képe.

KopaszMercis 2012.01.17. 20:59:39

@JimGilmoure:
Uzsgyi at a maganszferaba termelni valamit...

Allitolag felszopolanyra van igeny ;) Szerintem fiuk is mehetnek mar :D

babraba 2012.01.17. 21:11:57

@JimGilmoure: ha visszapofázhattál, "mert nem tetszett a képe" akkor Te voltál a tulaj! Ha így volt, nem csodálom, hogy közszférában vagy, mert tönkrementél!
pont a közszféra az, ahol megengedheted magadnak ezt a magatartást, "csak a főnök meg ne láss Julika", a versenyszférában úgy kibasznak egy "majd én megmutatom, hgoy a vevő a hülye" magatartásért, hogy csak egy csíkot látni utánad!
ja, és borravalót bazz' pincér/nőként, taxisként kaphatsz pl. takarító/nő/ként, könyvelőként, közértes eladóként, cipészként, nem valószínű... Tudod, a magánszféra nem egyenlő a szórakoztató iparral és környezetével!

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.01.17. 21:14:44

Nem fogtátok a lényeget:
December végén fogadnak el egy törvényt, ami rá pár napra hatályba lép, és eszerint kellene neked cégként előre tervezni!
Normális ez az idióta kormány?

Mutassatok nekem olyan vállalkozót (ev, bt, kft), aki elégedett a kormány "teljesitményével". Akárkivel beszélek, hiába Fideszes, ezt egyszerűen siralmasnak tartja, mert az is...

zsoci 2012.01.17. 21:28:43

Sajnos ma magyaroszágon a civil szervezetek nem csak a elvárt béremelés miatt vannak nehéz helyzetben. Gyakorlatilag nincs semmilyen támogatás, alig van céges támogató.Ráadásul tavaly a NCA pályazati forrást is lefelezték. Marad az adó 1%, de ugye az is jelentősen csökkent....

Zendorr 2012.01.18. 04:36:06

@Kőmíves Kelemen: Nagyon egyszerű: nem kell mindenkinek vállalkozónak lenni.
Megy a mutyizás ezerrel. Munkaundor van - ami nyilván érthető. Ez a kurva nagy helyzet. Aki megteheti, csinál egy vállalkozást, okosan könyvel, és még ennél is okosabban lopja szét a saját vállalkozását. Erről szól a történet semmi többről. :D akármit csak dógozni ne kőjjön :DDD

Mindenki főnök akar lenni, mindenki azt akarja, hogy más dolgozzon helyette, senki se tudja elviselni, hogy dirigálnak neki, és még ennél is nehezebben tolerálja, ha valamit nem úgy kell, ahogy ő kitalálja.

Az, hogy idáig jutottunk, mind két fél hibája :P a munkáltató, és az alkalmazotté egyaránt.

Szerintem.

tlantos 2012.01.18. 05:46:38

@JimGilmoure: majd ha dolgozol rendesen, es termelsz valamit.
A kozszfera tele van lehuto senkihazikkal, az ugyfel meg le van szarva.
Jutalom. Ugyan megis mire?
Az atlag dolgozonak sose volt ruhapenz, 3. havi, karacsonyi penz, semmi.

Pipas 2012.01.18. 07:23:01

@lpt1: Hát mondjuk címlapon is meg a cikkben is végig az elvárt béremelésről van szó. Ráadásul az index címlap (tudom, nem a blog szerzőjének hibája) megint alaposan csúsztat.

1) Iszonyatos nehézségeket okoz az elvárt béremelés.
2) A civil szervezeteknek okoz iszonyatos terheket.
3) Nemis*, csak egyes civil szervezeteknek.
4) Jah, nemis* az elvárt béremelésről van szó.

Megbántan, hogy ide evett a fene. :(

* Nincs ilyen szó, ne használjátok! :)

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2012.01.18. 08:32:28

Ilyen kilatasok mellett erdekes lesz ujra elhelyezkednem valahol (par napja munkanelkuli vagyok).

lpt1 2012.01.18. 11:27:24

@Pipas:

- Állami támogatáshoz elvárt béremelés kell
- tehát ezeknek a szervezeteknek ki kell köhögni a béremelést
- ugyanakkor elvesztik a munkaerejüket, nem tudják teljesíteni a megrendeléseiket, még annyira sem lesz pénzük
- Ha nem adják meg a béremelést, nem kapnak állami támogatást

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.01.18. 11:27:40

@Zendorr:
Szerintem életedben nem voltál még vállalkozó, mert amit irtál, az vegytiszta kispolgári irigység.

Biztos vannak olyanok, akikről irtál, én is ismerek nem egyet. De kb 50x annyi olyat, aki vállalkozóként kidolgozza a belét is.
Én még viszonylag jól élek, köszönhetően a sok, normálisan elvégzett munkának. De cserébe este 11kor még sokszor dolgozom, és hétvégén is van jópár óra.
Nem sajnáltatni akarom magam, mert 15 éve ezt csinálom, és szeretem.
Csak jó lenne, ha az ilyen jellegű posztokhoz olyanok szólnának hozzá, akik érintettek a dologban, benne élnek.
(nem pedig a közszolgák és az alkalmazottak, akiknek rálátásuk sincs egy vállalkozás működésére)

Pipas 2012.01.18. 16:36:08

@lpt1: Te, mondom, hogy az elvárt béremelés csak néhány ezer forint dolgozónként/havonta. Ki az, aki nem tud kiköhogni havi négyezer forintot dolgozónként? Ha nagyobb összegről van szó, akkor alaposan alulfizetik a munkaerőt.

Ráadásul milyen "megrendelésekről" beszélsz? Civil szervezetekről volt szó nem?

Úgy okosítod a népet mintha tudnád miről lenne szó. :)

Ha meg nem adják meg az elvárt béremelést mi van? Semmi, nem kapnak zsíros pályázati pénzeket meg állami megrendeléseket. Nagyon sajnálom őket.

bé ef 2012.01.18. 16:53:24

A civilek esetében legtöbbször nagyobb összegről van szó - tény, hogy nincsenek túlfizetve. Ha havi 10 000 forinttal számolsz egy 15 főt foglalkoztató szervezetnél, az évi 1,8 m forint. Ha ennyit gond nélkül kiköhögnének, akkor nem is lennének hitelesek abban, hogy x célért dolgoznak elhivatottan.

És VAN megrendelés civilek esetében is, igen. A támogató (az állam és/vagy a szponzor cég) is nyilván elvár valamiféle szakmai tevékenységet. De pl. a fogyatékosügyi szervezeteknél "megrendelés teljesítése" a vállalt szolgáltatások ellátása: tanácsadás, kísérés, akadálymentesítés, stb, stb.

Pipas 2012.01.18. 17:08:16

@bé ef: Nagyon sajnálom őket. Dehát mindenkinek fizetnie kell, nekem is, nekik is. Én mondjuk ennél többet buktam a lakáskölcsönömön, a magánynyugdíjpénztáron is többet buktam, és havi 10 000-nél jóval több adót is fizetek.

Ha megrendelésekre dolgoznak, akkor mondjuk nem értem mitől "civil szervezetek"... lehet, hogy én is civil szervezetté alakulok. Biztos megéri. :)
süti beállítások módosítása