HTML

Szerintünk így kellene

Hogyan kellene megjelennie az értelmi fogyatékos emberek érdekeinek a törvényekben? Szerintünk így. És szerinted? Szólj hozzá! Gyűjtsük össze együtt, hogyan is kellene!

Civilek válságban: nem tudják ellátni a fogyatékos embereket

2011.12.06. 11:52 ÉFOÉSZ

Az ÉFOÉSZ maga is tart fenn lakóotthonokat és támogató szolgáltatásokat szerte az országban, és más fenntartókkal is kapcsolatban áll. Október végén ezek a civil fenntartók nagy számban jelezték: a csőd szélén állnak, nem tudnak bért fizetni munkatársaiknak, de az értelmi fogyatékos embereknek lakhatást, ellátást nyújtó szolgáltatásokat a végsőkig megpróbálják fenntartani.

Több javaslattal is megkerestük az illetékes tárcát, és ígéretet kaptunk: 2012 elején civil fenntartóknak szóló pályázatot fognak kiírni.

Sajnos ez sokaknak késő lesz.

Ezeknek a szervezeteknek a léte gyakorlatilag napokon múlik, minél hamarabb lenne szükségük segítségre. Szerintünk nem úgy kellene megmenteni a lakóotthonokat, hogy időről időre pályázat formájában mentőövet dobunk nekik. Szerintünk úgy kellene megmenteni őket, hogy – egy egyszeri gyorssegélyt követően – ők is jogosultakká váljanak a kiegészítő normatívára (mint amilyen például az egyházé), vagy növekedjen annyival a normatíva alapösszege, hogy fenntarthatóvá váljon a működésük.

Jelenleg egy civil fenntartású lakóotthon évente 710 650 forintot kap egy fő után. Egy egyházi fenntartó ugyanezért a tevékenységért 1 300 489 forint állami támogatást kap. Nem lenne tehát példa nélküli a kiegészítő normatíva odaítélése - e nélkül azonban a jelenlegi támogatás a kiadásoknak hozzávetőlegesen a 70 százalékát fedezi.

Így a civil lakóotthonok hamarosan csődbe mehetnek – az ott élők pedig átkerülnek azokba a tömegintézményekbe, amelyek lebontásáról éppen a múlt hónapban döntött az kormány.



2011 (Ft)
2012 (Ft)
Állami normatívaÁpoló-gondozó célú lakóotthon710 650,-808 450,-
 Rehabilitációs célú lakóotthon610 650,-
Kiegészítő normatíva +83%+94,5%
Egyházi normatíva összesenÁpoló-gondozó célú lakóotthon1 300 489,51 572 435,25
 Rehabilitációs célú lakóotthon1 187 714,25

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: pénz civilek lakóotthon lakhatás kitagolás normatíva

A bejegyzés trackback címe:

https://szerintunkigy.blog.hu/api/trackback/id/tr713442427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása