HTML

Szerintünk így kellene

Hogyan kellene megjelennie az értelmi fogyatékos emberek érdekeinek a törvényekben? Szerintünk így. És szerinted? Szólj hozzá! Gyűjtsük össze együtt, hogyan is kellene!

MEGJELENT A TÁMOGATOTT DÖNTÉSHOZATALI MODELLPROGRAMUNK EREDMÉNYEIT ÖSSZEFOGLALÓ KIADVÁNY!!!

2012.10.15. 15:20 ÉFOÉSZ

 

A támogató személy az értelmi sérült emberek „fehér botja, jelnyelvi tolmácsa”, vagy ha tetszik egy olyan „rámpa”, amely a közösségi életbe vezet.

Az Országgyűlés jelenleg is tárgyalja az új Polgári Törvénykönyv tervezetét.

Az elmúlt hetekben a cselekvőképesség teljes korlátozásának eltörlésével kapcsolatos javaslatokkal bombáztuk az országgyűlési képviselőket.

Ezúttal a támogatott döntéshozatallal kapcsolatos kérdésekre szeretnénk ráirányítani a képviselők figyelmét.

Véleményünk szerint a Kódex tervezetének készítői a támogatott döntéshozatal szabályozását a nemzetközi gyakorlat és a támogatott döntéshozatalra vonatkozó alapelvek figyelmen kívül hagyásával készítették el. Így a td névleg szerepelni fog ugyan a Ptk-ban ám valódi célját, hogy az emberi jogokat tiszteletben tartó módon nyújtson segítséget az arra rászoruló személyek számára és fokozatosan felváltsa a gondnokság intézményét, nem tudja majd elérni.

A támogatott döntéshozatal megfelelő jogszabályi és intézményi hátterének kialakításával a gondnoksági rendszer olcsóbb, hatékonyabb és a személy jogait a legteljesebb mértékben tiszteletben tartó alternatívája lehetne. A tartalmában kiüresített és a gyámhatóságok döntésére alapított új jogintézmény azonban – a tervezet alapján - a gondnokság egy „könnyített változatává” silányodott.

 

A mellékelt kiadvány az ÉFOÉSZ támogatott döntéshozatali modellkísérleti programjának eredményeit mutatjuk be.

Az Inclusion International, fogyatékosügyi világszervezet támogatásával megvalósult program eredményei,  -  amelyeket a francia Max Weber Centrum is elismert és közreadott ’Des innovations sociales par et pour les personnes en situation de handicap’ (Innovációk a fogyatékos emberek ellátásában) című kötetében - alátámasztják a két legfontosabb javaslatunkat az új Ptk. tervezetével kapcsolatban:

  • a cselekvőképességet teljesen korlátozó gondnokság jogintézményét meg kell szüntetni
  • a támogatott döntéshozatal szabályozását új alapokra kell helyezni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szerintunkigy.blog.hu/api/trackback/id/tr224849977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása