HTML

Szerintünk így kellene

Hogyan kellene megjelennie az értelmi fogyatékos emberek érdekeinek a törvényekben? Szerintünk így. És szerinted? Szólj hozzá! Gyűjtsük össze együtt, hogyan is kellene!

Cselekvőképtelen munkavállaló márpedig nincsen!

2011.11.10. 13:20 ÉFOÉSZ

Az országgyűlés előtt az új Munka Törvénykönyvének tervezete. Sajnos a tervezet számos ponton hátrányosan érinti az értelmi fogyatékos embereket.

Nézzük meg, mi is történt az elmúlt időszakban a foglalkoztatás terén.

- Az ÉFOÉSZ 2006-ban indítványt nyújtott be az Alkotmánybírósághoz a cselekvőképességet kizáró gondnokság alá helyezett személyek munkaviszonyon alapuló foglalkoztatása kapcsán.

- Az Alkotmánybíróság 2011. május 30. napjával határozatot hozott a beadványra.

- Az AB határozat számos vitatható megállapítást tartalmaz, szakmai érvelése igencsak elnagyolt. Az ÉFOÉSZ ezért nyilvánosságra hozta észrevételeit.

- Amikor a Munka Törvénykönyvének első tervezete megjelent, megfogalmaztuk aggályainkat. Mivel a foglalkoztatás az önálló életvitel megteremtésének is alapja, az ezt célzó KULCSprogram blogján is foglalkoztunk a témával, nem is egyszer.

A tervezet most átdolgozott formában került az országgyűlés elé, ám az alapvető gondok megmaradtak. Szögezzük le: cselekvőképtelen munkavállaló márpedig nem létezik. A cselekvőképesség és a munkaképesség nem azonos fogalmak.

Szerintünk így kellene módosulnia a jelenlegi tervezetnek.

 

És szerinted? Szólj hozzá!

 

Szólj hozzá!

Címkék: észrevételek törvény alkotmánybíróság munka törvénykönyve

A bejegyzés trackback címe:

https://szerintunkigy.blog.hu/api/trackback/id/tr793365906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása