HTML

Szerintünk így kellene

Hogyan kellene megjelennie az értelmi fogyatékos emberek érdekeinek a törvényekben? Szerintünk így. És szerinted? Szólj hozzá! Gyűjtsük össze együtt, hogyan is kellene!

Esélyegyenlőség-órák idősebbeknek és kezdőknek a MOB-nál

2013.04.15. 08:45 ÉFOÉSZ

Nem jogosult olimpiai járadékra értelmi fogyatékos sportoló, aki a számukra megrendezett speciális olimpián szerez érmet. Az ÉFOÉSZ-t felkereső olimpikon, aki 2011-ben az athéni speciális olimpián két arany és egy ezüstérmet szerzett, hiába fordult a sikeres verseny után az Emberi Erőforrások Minisztériuma Sportért Felelős Helyettes Államtitkárságához, ott tájékoztatták: csak a NOB által szervezett nyári vagy téli olimpiai játékokon, a sakkolimpián, illetve a paralimpián vagy siketlimpián érmet szerző sportolóknak jár a pénz.

Szövetségünk az ombudsmanhoz fordult az üggyel, utólagos normakontroll kezdeményezését kérve az Alkotmánybíróságnál: a megkülönböztetést Alaptörvény-ellenesnek tartjuk, hiszen önkényes, tárgyilagos megítélés alapján nincs ésszerű indoka. Megkerestük emellett a Magyar Olimpiai Bizottságot is: segítséget kértünk, remélve, hogy szakmai súlyukat latba vetve tesznek az ügy érdekében – például, hogy ők is sürgetik a minisztériumot a jogszabály-módosításra. Ehelyett azonban egy száraz, tartózkodó válasz érkezett, az esélyegyenlőség iránti elkötelezettségnek még a látszatát sem próbálva fenntartani (megkíméljük az olvasót a teljes szövegtől – csak részleteket közlünk):

„Tisztelt Ügyvezető Igazgató Asszony!

Hivatkozással a Magyar Olimpiai Bizottsághoz 2013. március 21-én érkezett megkeresésére, melyben az olimpiai járadékra jogosultságot megalapozó sporteredmények kibővítését javasolja, az alábbiakban tájékoztatom.”

– kezdődik a levél, majd idézi a sporttörvény vonatkozó rendelkezéseit (amelyeket nyilván mi is ismerünk, épp ezért kértük azok felülvizsgálatát).

„Tájékoztatom, hogy az olimpiai járadékra jogosultság szabályozásával összefüggésben az Alkotmánybíróság megállapította, hogy egy meghatározott sporteseményhez nem fűződik az Alkotmányból levezethető, alanyi jogon járó kedvezmény, pénzbeli juttatás. Az esetleges kedvezmény, juttatás módjának, feltételrendszerének, tartalmának megállapítása a jogalkotó mérlegelési jogkörébe tartozik.”

(…újabb jogi érvelés az ex gratia juttatásokról…)

„A jogalkotó az olimpiai játékoknak, a paralimpiai játkoknak, valamint a siketlimpiának kiemelt jelentőséget tulajdonít, emiatt olimpiai járadékot ezen sporteseményeken kiemelkedő eredményeket elért sportolóknak biztosít.

Felhívom a figyelmet arra, hogy az olimpiai járadékra vonatkozó hatályos rendelkezések kialakításakor olyan feltételek kerültek megállapításra, amelyek egyszerre garantálják a sportszakmai szempontok egységes érvényesülését, és felelnek meg a diszkriminációmentes szabályozás követelményének.

Kérem tájékoztatásom szíves tudomásulvételét!”

Minthogy a MOB-nál az illetékesek láthatóan nem érzik az idők szavát, és nem tudják, hogy Európában a diszkrimináció elleni küzdelembe, az egyenlő esélyek és jogok biztosításába igen komoly energiákat kell fektetnünk – úgy gondoltuk, segítünk nekik.

Szerintünk valahogy így kellene:

Tisztelt Ügyvezető Igazgató Asszony!

Köszönettel vettük kézhez 2013. március 21-én kelt levelét, amelyben felhívja figyelmünket az olimpiai járadékra jogosultságot megalapozó sporteredmények kibővítésének esedékességére.

[Az érintett] kiemelkedő eredményeit a 2011-es athéni speciális olimpián mi magunk is örömmel üdvözöltük, két arany és egy ezüstérméhez ezúton is gratulálunk.

A Magyar Olimpiai Bizottság maga is elkötelezett az esélyegyenlőség mellett, és támogatja a Magyar Speciális Olimpiai Szövetség célját: elősegíteni a Magyarországon élő értelmi fogyatékos személyek sportolását, biztosítani számukra - a sporteseményeken keresztül - mindazokat a jogokat és lehetőségeket, amelyek az épeknek is rendelkezésére állnak.

Az olimpiai járadékra való jogosultságról szóló hatályos rendelkezések kialakításakor Bizottságunk igyekezett a lehető legkörültekintőbben, minden sportszakmai szempontot figyelembe véve eljárni, és megfelelni a diszkriminációmentes szabályozás követelményének is.

Sajnálattal közöljük azonban, hogy jelenleg anyagi megkötések miatt nem áll módunkban bővíteni a járadékra jogosultak körét. Amint az erre vonatkozó rendelkezések felülvizsgálata időszerűvé válik, mindenképpen megkeressük az illetékes szervezeteket, beleértve a Magyar Speciális Olimpiai Szövetséget is, hogy javaslataikat mérlegeljük, és ténylegesen egyenlő esélyeket biztosító szabályozás alakulhasson ki.

Bízunk benne, hogy a jövőben mielőbb módunk lesz biztosítani az értelmi fogyatékossággal élő sportoló olimpiai járadékát is. 

Mindaddig az Önök és [az érintett] szíves megértését kérjük, munkájukhoz sok sikert kívánunk!

Tisztelettel:

A két levél közötti különbség nem kerül pénzbe, de a hozzáállást, a törekvést igencsak tükrözhetné. A MOB-nak ezek szerint nem ciki kirekesztő szemléletű levelet írni.

Azért közöltük az irományt, mert reméljük, hogy az olvasók közül viszont sokak szerint az.

Szólj hozzá!

Címkék: sport diszkrimináció módosító

A bejegyzés trackback címe:

https://szerintunkigy.blog.hu/api/trackback/id/tr765223251

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása