HTML

Szerintünk így kellene

Hogyan kellene megjelennie az értelmi fogyatékos emberek érdekeinek a törvényekben? Szerintünk így. És szerinted? Szólj hozzá! Gyűjtsük össze együtt, hogyan is kellene!

8+1 ok, amiért nem tetszik az új Ptk. tervezete

2012.04.11. 16:25 ÉFOÉSZ

  1. A fogyatékosság elavult, orvosi megközelítésén alapul, kiabálnak belőle az előítéletek.
  2. Megtartja a kizáró gondnokság intézményét, szemérmes módon „cselekvőképesség teljes korlátozása" névre keresztelve.
  3. Sérti Magyarország nemzetközi kötelezettségvállalásait (például a Fogyatékos személyek jogairól szóló ENSZ Egyezménybe ütközik).
  4. Fenntartja a gyámhatóság totális szerepét, amely így egyszerre kinevezője, munkáltatója, törvényességi ellenőre a hivatásos gondnokoknak, valamint dönt a gondnok - gondnokolti vitában, hozzájárulást ad speciális jogok gyakorlásához.
  5. Fenntartja a helyettes döntéshozatalt. Nem garantálja az érintett akaratának, kívánságának, véleményének figyelembevételét, érvényesülését.
  6. Az előzetes jognyilatkozat alkalmazására csak a cselekvőképesség korlátozása esetén ad módot.
  7. A támogatott döntéshozatalt (amely a gondnokság alternatíváját jelenthetné) csak gyámhatósági eljárásként, kisegítő jelleggel vezeti be.
  8. Kizárja a gondnokság alá helyezés okán cselekvőképtelen személyek házasságkötéshez, örökbe fogadáshoz és szülői felügyelethez való jogát.

+1. A tervezet a fogyatékos emberek és szervezeteik megkérdezése, a munkába való bevonása nélkül született.

Jelenleg is zajlik a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium által 2012. február 15-én nyilvánossá tett  új Polgári Törvénykönyv társadalmi egyeztetése. A tervezet cselekvőképességre és gondnokságra vonatkozó része a hatályos szabályozáshoz képest kevés koncepcionális változást tartalmaz. Kérdéses számunkra, hogy egy négyszáz oldalas, komplex jogi kódex esetében, amelynek elkészítése mintegy két évet vett igénybe, mennyi koncepcionális változtatásra van mód ezekben a hetekben.

Szerintünk így kellene változnia a tervezetnek. (A linkre kattintva letölthető az ÉFOÉSZ részletes javaslata.)

A fogyatékos emberek szempontjait és a tervezet legfőbb problémáit holnaptól részletesen is követhetitek. A következő napokban beszámolunk, hogy pontosan mi a gond a kizáró gondnoksággal, mit ajánlunk helyette, mi is az a támogatott döntéshozatal, mik a legfőbb gyakorlati problémák, és mit is takarnak a fenti pontok. Kövessétek!

A hatályba nem lépett 2009. évi Ptk.-ról (amelynek gondnoksági szabályozásával a fogyatékos emberek és szervezeteik teljesen egyetértettek) itt találhat további információkat.
 

3 komment · 3 trackback

Címkék: észrevételek döntéshozatal cselekvőképesség ptk. ensz egyezmény

A bejegyzés trackback címe:

https://szerintunkigy.blog.hu/api/trackback/id/tr274384501

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Viktor, rúgjatok csak bele Magyarországba! 2012.04.13. 11:10:59

Mi a köztársasági elnök szerepe? Hogyan lehet porig alázni Magyarország lakosait? Maradt-e egy csöppnyi jóérzés is a FIDESZ vezetőibe?  Áder vagy Kövér lesz az köztársasági elnök? Sok kérdés, ráadásul szomorú kérdések. Azonban az utolsó talán nem ...

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.04.13. 08:45:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Trackback: Holtomiglan holtodiglan 2012.04.12. 23:59:10

"A házastársak hűséggel tartoznak egymásnak" - mondja az 1952. évi Polgári Törvénykönyv és az új Navracsics-féle tervezet is. Kérdés, a Rákosi-korszak óta mennyit változott társadalmunk és a "hűség" szó mit is jelent napjainkban. Mi is a hűség? ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Psyman 2012.04.12. 23:54:57

Az első 7 ponton el lehet vitázgatni, de a 8. szerintem teljesen jogos. Pláne, ha a szülői felügyeletre gondolunk! Baromi nagy felelősség ám gyermeket nevelni, és ezt a feladatot egy olyan szinten fogyatékos, akinél a cselekvőképességet ki kell zárni, aligha láthatja el megfelelően...

Ébresztő magyar, elég volt, ne tűrd a diktatúrát! 2012.04.13. 09:49:26

Ezt adta a bóvlista fideszes kormány a magyar népnek:
- szégyen a bóvliba sorolás miatt
- csaló, hazug fideszes köztársasági elnök
- sose látott forint romlás
- üzemanyagárak történelmi csúcson
- szomszédaink és a világ utál bennünket
- látványosan fogy a magyar
- rengeteg a bedőlt cég
- pesszimizmus, elégedetlenség, tüntetések
- "sikeres" országmegosztás,
- magánnyugdíjak lenyúlása
- óriási munkanélküliség,
- hitelből vett MOL részvényeken több száz milliárdos bukás
- egészségügy, oktatás...padlóra küldése
- rokkantnyugdíjasok megalázása
- az eddig ellenzett tandíj bevezetése
- utcák, terek, reptér, Magyarország kamu átnevezése,
--stb...stb....stb!

Miért veszel állampapírt, államkötvény, ha a fidesz mindent megtehet mi a garancia a pénzedre?
süti beállítások módosítása