HTML

Szerintünk így kellene

Hogyan kellene megjelennie az értelmi fogyatékos emberek érdekeinek a törvényekben? Szerintünk így. És szerinted? Szólj hozzá! Gyűjtsük össze együtt, hogyan is kellene!

Felszólít az Európai Parlament: választójogot a fogyatékos embereknek!

2011.11.21. 11:14 ÉFOÉSZ

Az Európai Parlament 3 képviselője a múlt héten írásbeli nyilatkozatban jelentette ki: elítélik azt az általános gyakorlatot, hogy a fogyatékossággal élőket a mai napig megakadályozzák a szavazati jog gyakorlásában.

Nemrégiben több szervezet a Velencei Bizottságnál kifogásolta azt az eljárást, miszerint számos tagországban a bíróságok az „igazoltan értelmi fogyatékos” személyeket megfoszthatják jogképességüktől – a Bizottság azonban nem tartotta aggályosnak a szabályozást. Az EU-s nyilatkozat készítői (Andrew Duff, Mairead McGuinness és Kósa Ádám EP képviselők) hangsúlyozzák, sajnálattal veszik tudomásul a Velencei Bizottság döntését, és egyúttal kérik a tagállamokat, hogy szüntessék meg az összes jogi korlátozást, amely a fogyatékos embereket alapvető polgári jogaik gyakorlásában akadályozza.

A felszólítás indoklásaként felhívják a figyelmet: az EU elfogadtaa Fogyatékkal Élő Személyek Jogairól szóló ENSZ-egyezményt. Az Egyezmény 29. cikke kimondja: a részes államok másokkal azonos alapon garantálják a fogyatékossággal élő személyek számára politikai jogaik élvezetét, valamint biztosítják, hogy a fogyatékossággal élő személyek másokkal azonos alapon, hatékonyan és teljes körűen vehessenek részt a politikai életben és a közéletben, beleértve a fogyatékossággal élő személyek jogát és lehetőségét a szavazásra és választhatóságra.

A nyilatkozat hivatkozik még az Alapjogi Chartára is, amely rögzíti, hogy a jog előtt mindenki egyenlő, és tilos a fogyatékosság alapján történő hátrányos megkülönböztetés, valamint a Szerződésre, amely szintén kimondja, hogy valamennyi polgárnak joga van az Unió demokratikus életében való részvételhez.

A nyilatkozatot (amelynek gyenge pontja, hogy a magyar fordításban a "szellemi fogyatékos" szóhasználat szerepel...) a tagállamok parlamentjének és kormányának, a Bizottságnak, a Tanácsnak, valamint az Európa Tanácsnak is továbbítják majd, amint azt a képviselők legalább fele aláírja.

Mi korábban itt, itt, ezen a blogon pedig itt emeltünk szót az értelmi fogyatékos emberek választójoga mellett.

Szerintünk ezek az alapelvek!
 

Szólj hozzá!

Címkék: európai unió választójog emberi jogok európai parlament céljaink ensz egyezmény

A bejegyzés trackback címe:

https://szerintunkigy.blog.hu/api/trackback/id/tr213400604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása